Τι είναι τα ΙΕΚ;
Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, θεωρείται ως μεταδευτεροβάθμια εκπαιδευτική κλίμακα που είναι ενεργή από το 1992.
Εντάσσονται στην Μη Τυπική Εκπαίδευση ή διαφορετικά Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση, που σημαίνει ότι θεωρούνται ως εναλλακτική αλλά αναγνωρισμένη λύση, στα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής να εγγραφεί και να παρακουλουθήσει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στην ειδικότητα επιλογής του. Μπορεί να αρχίζει το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο.
Η TASTE ACADEMY, είναι Ιδιωτικό ΙΕΚ, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και ελέγχεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων) .
Έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης και της πρακτικής άσκησης/μαθητείας, ο απόφοιτος λαμβάνει Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) και έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και να λάβει κρατικό ΠΤΥΧΙΟ.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να φοιτήσει κάποιος στο Ι.Ι.Ε.Κ TASTE ACADEMY;
Τα ΙΕΚ δέχονται στις ειδικότητες τους απόφοιτους λυκείου/σχολής (ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, ΓΕ.Λ, Τ.Ε.Ε Β΄ ΚΥΚΛΟΥ, Τ.Ε.Λ, ΣΕΚ) όπως και απόφοιτους ή σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ανώτερες Σχολές, Τ.Ε.Ι, Α.Ε.Ι) αντίστοιχης ειδικότητας χωρίς όριο ηλικίας.
Ποια είναι η διάρκεια φοίτησης;
Η φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο έμμισθης πρακτικής άσκησης.
Πότε ξεκινούν τα μαθήματα;
Τα μαθήματα του Χειμερινού Εξαμήνου ξεκινούν στα μέσα του Οκτωβρίου, ενώ του Εαρινού Εξαμήνου ξεκινούν την 1η Μαρτίου, εκάστοτε έτους.
Πότε ξεκινούν οι εγγραφές;
Εγγραφές για το αμέσως επόμενο διδακτικό έτος γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική;
Η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία στη σχετική ειδικότητα
Πόσο είναι το κόστος των διδάκτρων ;
Το κόστος των διδάκτρων εξαρτάται από τις δικές σας επιλογές
Ι) Ένταξη στο πρόγραμμα υποτροφιών και χρηματοδότηση κατά 75% των διδάκτρων σας από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.
ιι) Χρηματοδότηση των σπουδών σας σε μικρές ισόποσες μηνιαίες δόσεις .
ιιι) Πληρωμή των διδάκτρων σας με μετρητά και εξασφάλιση έκπτωσης 10% περίπου στο συνολικό ποσόν, που χρειάζεται να καταβληθεί.
Επιλέγουν οι νέοι τα ΙΕΚ;
Τόσο οι νέοι, αλλά πολύ περισσότερο οι γονείς θα πρέπει ν' αποδεχτούν ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι Μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που μπορεί ν' ακολουθήσει ένας νέος και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.
Μια τέτοια επιλογή είναι οι σπουδές στα ΙΕΚ, και μάλιστα επιλογή που προτιμούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι, καθώς οι ειδικότητες που προσφέρουν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, ενώ η ζήτησή τους διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας.
Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα.
Ο τουρισμός αποτελεί ίσως και τον βασικότερο «πυλώνα» οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους σημαντικότερους και πιο αναπτυγμένους τομείς της χώρας.
Η Κρήτη αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης λόγω της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς ,της ιστορίας, της παράδοσης, της γαστρονομίας.
Σε ποιους τομείς απασχολούνται οι σπουδαστές των ειδικοτήτων της Taste Academy;
Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων «Τεχνίτης Μαγειρικής», Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής» και «Τεχνικός τουριστικών μονάδων & επιχειρήσεων φιλοξενίας» καλύπτουν θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης. Συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, κέντρων διακοπών, εστιατορίων, BAR και επιχειρήσεις catering.
Τι είδους μαθήματα παρακολουθούν οι σπουδαστές της ειδικότητας «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»;
ΤΕΧΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Ι (Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των καταρτιζόμενων στις βασικές αρχές και λειτουργίες της μαγειρικής τέχνης και του χώρου της επαγγελματικής κουζίνας καθώς επίσης να αποκτήσουν γνώσεις , δεξιότητες και ικανότητες σε βασικά ζητήματα που συνθέτουν τη μαγειρική τέχνη καθώς και βασικές αρχές τόσο σε επίπεδο παρασκευών, όσο και στη σύνθεση εδεσμάτων της ελληνικής και της ευρωπαϊκής της διεθνούς κουζίνας.)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (Σκοπός του είναι να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν οι καταρτιζόμενοι τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες τις οποίες αποκτούν παράλληλα στα υπόλοιπα μαθήματα του εξαμήνου, εφαρμόζοντας τες στην ειδικότητα κατάρτισης τους.)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΆΣΚΗΣΗ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αξιοποιήσουν πρακτικά οι καταρτιζόμενοι τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απέκτησαν στα 4 εξάμηνα σπουδών στοχεύοντας στην εισαγωγή των καταρτιζομένων στην αγορά εργασίας.)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των καταρτιζόμενων στις βασικές αρχές της οργάνωσης ενός ζαχαροπλαστείου και στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής πράξη όλες τις παραπάνω γνώσεις καθώς και να τις προσαρμόζουν σε δεδομένες συνθήκες και χώρους.)
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων σε βασικά ζητήματα σύνθεσης μενού, όπως η ορολογία, οι ισχύουσες διατάξεις, οι προϋποθέσεις, οι κανόνες σύνθεσης μενού και η σύνθεση ειδικών εδεσματολογίων.)
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων σε βασικά ζητήματα της οινολογίας, όπως ιστορικά στοιχεία, στοιχεία αμπελουργίας, λευκές και ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, σύσταση και μικροβιολογία οίνου, κατηγορίες και τύποι κρασιών, στοιχεία marketing οίνου και συνδυαστική κρασιού και η αξιοποίηση τους στην επαγγελματική κουζίνα.)
ΈΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των γνώσεων που θα επιτρέψουν στους καταρτιζόμενους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά βασικά ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο εμπορευμάτων μιας επαγγελματικής κουζίνας τόσο από ποιοτική άποψη, όσο και από οικονομική, όπως η οργάνωση του τμήματος προμηθειών, ο σχεδιασμός λειτουργιών και μεθόδων διαχείρισης εμπορευμάτων, οι τεχνικές αξιολόγησης προμηθευτών, οι λειτουργίες παραλαβών και αποθήκευσης, η διαχείριση αποθεμάτων και η διενέργεια απογραφών)
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται αποτελεσματικά βασικά ζητήματα της οικονομικής επιστήμης, όπως το οικονομικό πρόβλημα, τα οικονομικά συστήματα, ο μηχανισμός σχηματισμού τιμών, οι νομικές μορφές των επιχειρήσεων, τα είδη του χρήματος, οι επενδύσεις, ο πληθωρισμός, το εγχώριο προϊόν, η απασχόληση και η ανεργία, στις επισιτιστικές επιχειρήσεις.)
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ -ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων στα ζητήματα που αφορούν τις τεχνικές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό μιας επαγγελματικής κουζίνας, όπως το αρχιτεκτονικό σχέδιο, τα κριτήρια
επιλογής χώρου και σχεδιασμού εγκαταστάσεως, τα στοιχεία διαμόρφωσης επαγγελματικών χώρων, η πυρασφάλεια και η πυροπροστασία, οι εγκαταστάσεις, οι χώροι και οι συσκευές.)
ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ – ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των καταρτιζόμενων με τα βασικά ζητήματα που αφορούν τις ιδιότητες των τροφίμων και την σύνθεση σχετικών εδεσματολογίων.)
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού και των χώρων μιας επισιτιστικής επιχείρησης)
ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ (Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν τις λειτουργίες υγιεινής και ασφάλειας, να ελέγχουν τα στοιχεία που απαρτίζουν τις καθορισμένες διαδικασίες, να επιλύουν ζητήματα που αφορούν τον εσωτερικό έλεγχο και να εφαρμόζουν όλες τις παραπάνω γνώσεις, αποκτώντας δεξιότητες προσαρμογής αυτών σε δεδομένες συνθήκες και χώρους.)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση βασικών ζητημάτων που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία εστιατορίου, όπως ο ορισμός και οι διακρίσεις των
εστιατορίων, η οργάνωση των χώρων παράθεσης, η σύνθεση του προσωπικού και οι αρμοδιότητές του, ο εξοπλισμός και τα σκεύη του εστιατορίου, η προετοιμασία των χώρων, οι τεχνικές μεταφοράς σκευών, τα είδη couvert και τα είδη γευμάτων, τα ειδικά services, οι τεχνικές υποδοχής, παραγγελιοληψίας και παράθεσης γευμάτων και οι βασικές αρχές υγιεινής, ασφάλειας και επαγγελματικής συμπεριφοράς, στους χώρους του εστιατορίου.)
ΓΑΛΛΙΚΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση της γαλλικής γλώσσας και ορολογίας στους χώρους της επαγγελματικής κουζίνας.)
ΑΓΓΛΙΚΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των γνώσεων οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση της αγγλικής γλώσσας και ορολογίας στους χώρους της επαγγελματικής κουζίνας.)
Τι είδους μαθήματα παρακολουθούν οι σπουδαστές της ειδικότητας «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ»;
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ (Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των καταρτιζόμενων στις βασικές αρχές της οργάνωσης και λειτουργίας ενός ζαχαροπλαστείου και στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μαθήματος, οι καταρτιζόμενοι θα είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της ζαχαροπλαστικής τέχνης τόσο στην παρασκευή όσο και στη σύνθεση ζαχαροπλαστικών εδεσμάτων. Οι καταρτιζόμενοι θα γνωρίζουν βασικά ζητήματα της ζαχαροπλαστικής τέχνης, όπως η ανάλυση του επαγγελματικού περιγράμματος, ο βασικός εξοπλισμός, τα μετρικά συστήματα και η κατανόηση των ιδιοτήτων των α' υλών ζαχαροπλαστικής. Σε επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις παραπάνω γνώσεις καθώς και να τις προσαρμόζουν σε δεδομένες συνθήκες και χώρους. Επιπλέον, θα έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες χειρισμού των κύριων σκευών του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής και των τεχνικών επεξεργασίας των υλικών, τα οποία αναφέρονται στο περιεχόμενο του μαθήματος, ώστε να είναι ικανοί να ασκούν βασικές λειτουργίες της ζαχαροπλαστικής τέχνης).
ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ (Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μαθήματος, οι καταρτιζόμενοι θα είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές λειτουργίες της τέχνης αρτοποιίας, τόσο στην παρασκευή όσο και στη σύνθεση παρασκευασμάτων αρτοποιίας. Οι
καταρτιζόμενοι θα γνωρίζουν βασικά ζητήματα της τέχνης αρτοποιίας, όπως η επίδειξη ολοκληρωμένης διαδικασίας παρασκευής άρτου και αρτοσκευασμάτων.)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν οι καταρτιζόμενοι τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες τις οποίες αποκτούν παράλληλα στα υπόλοιπα μαθήματα του εκάστοτε εξαμήνου, εφαρμόζοντας τες στην ειδικότητα κατάρτισης τους.)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΆΣΚΗΣΗ (Σκοπός του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση» είναι να αξιοποιήσουν πρακτικά οι καταρτιζόμενοι τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απέκτησαν στα 4 εξάμηνα σπουδών.)
ΈΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των γνώσεων που θα επιτρέψουν στους καταρτιζόμενους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά βασικά ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο εμπορευμάτων ενός σύγχρονου επαγγελματικού χώρου ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας, τόσο από ποιοτική άποψη, όσο και από οικονομική, όπως
η οργάνωση του τμήματος προμηθειών, ο σχεδιασμός λειτουργιών και μεθόδων διαχείρισης εμπορευμάτων, οι τεχνικές αξιολόγησης προμηθευτών, οι λειτουργίες παραλαβών και αποθήκευσης, η διαχείριση αποθεμάτων και η διενέργεια απογραφών.)
ΠΡΩΤΕΣ ΎΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των γνώσεων που θα επιτρέψουν στους καταρτιζόμενους να γνωρίζουν
τις πρώτες ύλες της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής τόσο από φυσική όσο και από χημική σύσταση, τη σημασία και τη δράση των υλικών κατά την παρασκευή των προϊόντων και τη σωστή και αποτελεσματική τους χρήση.)
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού και των χώρων μιας επισιτιστικής επιχείρησης .)
ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των γνώσεων οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση βασικών ζητημάτων που αφορούν την κοστολόγηση παρασκευασμάτων, όπως οι διακρίσεις κόστους, η χρήση προτύπων, η
κοστολόγηση άμεσων υλικών, εργατικών και λειτουργικών στοιχείων, η απόδοση προϊόντων και η τιμολόγηση παρασκευασμάτων.)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (HACCP)
(Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των γνώσεων οι οποίες επιτρέπουν τη γνωριμία με τις βασικές αρχές ενός
Συστήματος Διαχείρισης της Ποιότητας (ΣΔΠ) καθώς επίσης και τις αρχές εφαρμογής ενός Συστήματος Ανάλυσης και Προσδιορισμού Κρίσιμων Σημείων ελέγχου (HACCP) που πλέον εντάσσεται στα συστήματα Ποιότητας Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων (ISO 22000, BRC, IFS).
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων στα ζητήματα που αφορούν τις τεχνικές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου επαγγελματικού χώρου ζαχαροπλαστικής - αρτοποιίας, όπως τα
συστήματα αποθήκευσης, η νομοθεσία που διέπει τις σχετικές εγκαταστάσεις, ο χειρισμός και συντήρηση του βασικού εξοπλισμού, τα κριτήρια επιλογής χώρου και σχεδιασμού εγκαταστάσεων, τα στοιχεία διαμόρφωσης επαγγελματικών χώρων, η πυρασφάλεια και η πυροπροστασία.)
ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων σχετικά με την υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική, τη νομοθεσία που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων εργαστηρίων και γενικότερα των επιχειρήσεων τροφίμων.)
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση των στοιχείων διαιτητικής στους επαγγελματικούς χώρους ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας)
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται αποτελεσματικά βασικά ζητήματα της οικονομικής επιστήμης, όπως το οικονομικό πρόβλημα, τα οικονομικά συστήματα, ο μηχανισμός σχηματισμού τιμών, οι νομικές μορφές των επιχειρήσεων, τα είδη του χρήματος, οι επενδύσεις, ο πληθωρισμός, το εγχώριο προϊόν, η απασχόληση και η ανεργία, στις επισιτιστικές επιχειρήσεις.)
ΓΑΛΛΙΚΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη γαλλική γλώσσα και ορολογία στους χώρους της επαγγελματικής ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.)
ΑΓΓΛΙΚΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων με τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά οι καταρτιζόμενοι την αγγλική γλώσσα και ορολογία στους επαγγελματικούς χώρους ζαχαροπλαστικής - αρτοποιίας. )
Τι είδους μαθήματα παρακολουθούν οι σπουδαστές της ειδικότητας «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ»;
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (Σκοπός του μαθήματος είναι να μεταδώσει στους καταρτιζόμενους τις βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης, τόσο από άποψη μικροοικονομικής και μακροοικονομικής θεώρησης, όσο και από άποψη διεθνών σχέσεων και συναλλαγών)
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (Σκοπός είναι η εξοικείωση των καταρτιζομένων με τις βασικές έννοιες του τουρισμού, την ανάλυση του τουριστικού φαινομένου και τις επιδράσεις αυτού στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Επίσης, στόχος είναι η απόκτηση των σημαντικότερων γεωγραφικών και τουριστικών γνώσεων σχετικά με τις χώρες των πέντε ηπείρων, της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας.)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ (ποια η σύσταση μίας σύγχρονης ξενοδοχειακής επιχείρησης και να μπορούν να εκτελούν τις εργασίες του τμήματος υποδοχής κατά την άφιξη, παραμονή και αναχώρηση του φιλοξενούμενου από το ξενοδοχείο. Σκοπός του μαθήματος είναι η εκμάθηση της σωστής τήρησης των λογαριασμούς των πελατών, να κατανοήσουν την οργάνωση των δωματίων και των ορόφων στο ξενοδοχείο, να εκτελούν τις απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, να κατανοήσουν τη λειτουργία του πλυντηρίου και της λινοθήκης, να είναι ικανοί να συμμετέχουν στις εργασίες εξυπηρέτησης συνεδρίων και άλλων σχετικών εκδηλώσεων.)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΟΥ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι καλή γνώση για θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του τμήματος του μαγειρείου, καθώς και να συνειδητοποιήσουν το σημαντικό ρόλο του τμήματος αυτού στην αποδοτικότητα μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης και να εξοικειωθούν με τις βασικές εργασίες που εκτελούνται στο μαγειρείο ενός ξενοδοχείου.)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ I, II (Στόχος του μαθήματος είναι η μετάδοση γνώσεων πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης προσωπικού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των σαφών ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, όπου η διάθεση και η όλη στάση των εργαζομένων έχει πολύ πιο άμεση επίπτωση στην ποιότητα του παραγόμενου έργου (υπηρεσιών) απ’ ότι σε άλλες κατηγορίες επιχειρηματικών μονάδων. Επίσης, απαραίτητη είναι η εκμάθηση τεχνικών σε θέματα οργάνωσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των λειτουργιών των σημαντικότερων τμημάτων τους.)
ΑΓΓΛΙΚΑ (εκμάθηση των αγγλικών ως βασικής γλώσσας του διεθνούς εμπορίου και του τουρισμού και η χρήση της στο πεδίο εργασίας.)
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ( εκμάθηση της Γερμανικής ως γλώσσας κύριας τουριστικής αγοράς που εξυπηρετεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν και η χρήση της στο πεδίο εργασίας.)
MARKETING (στρατηγική του Marketing, τεχνικές πωλήσεων, διαφήμιση, τουριστική προσφορά και ζήτηση)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (ανάπτυξη επαγγελματικών ικανοτήτων σχετικές με τον τομέα του τουρισμού όπως ομαδικότητα, συνέπεια, τυπικότητα, κοινωνικότητα, σύνθεση και ευγένεια. Η επαφή με τον εργασιακό χώρο και η προετοιμασία για την πρακτική άσκηση)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι γνώσεις και δεξιότητες για τους διάφορους τρόπους παρουσίασης των εδεσμάτων και να εξοικειωθούν με τη χρήση των επίπλων, σκευών, συσκευών και μηχανημάτων του εστιατορίου. Επίσης, να κατανοήσουν τη σημασία της συνεργασίας του εστιατορίου ως τμήματος προώθησης των παρασκευασμάτων με τα λοιπά τμήματα του ξενοδοχείου και κυρίως με τα τμήματα παραγωγής καθώς και τη σύγχρονη οργάνωση του τμήματος και τη διοίκηση του προσωπικού.)
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι γνώση πάνω σε βασικά θέματα κοινωνικής και ατομικής υγιεινής, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιηθούν στην απόλυτη αναγκαιότητα της εφαρμογής των διατάξεων του Υγειονομικού Κώδικα κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των ιδίων και των πελατών.)
BAR (να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι καλή γνώση για τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του μπαρ, να αποκτήσουν δεξιότητες επί των μεθόδων προετοιμασίας, παρασκευής και παρουσίασης των προσφερόμενων ειδών.)
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ (να γνωρίσουν τη διαδικασία της παραγωγής, τα χαρακτηριστικά και τη τεχνική παρουσίασης του κρασιού)
ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι καλή γνώση για τα θέματα που αφορούν στην προέλευση των διαφόρων τροφίμων, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, ώστε να είναι σε θέση να συνθέσουν εδεσματολόγια (menus) ανάλογα με την εποχή, την εθνικότητα και τις συνήθειες των πελατών, τη σύγχρονη διαιτητική και τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις.)
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι γνώση πάνω στο χειρισμό ξενοδοχειακών πακέτων και να είναι σε θέση, αντλώντας πληροφορίες από τις διάφορες καταστάσεις ή στατιστικά στοιχεία ή άλλες πληροφορίες μέσω Η/Υ, να προβούν σε ενέργειες στρατηγικής, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις στα διάφορα τμήματα του ξενοδοχείου, ή να βελτιώσουν τη γενική οργάνωση και διοίκηση αυτού.)
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι καλή γνώση για να διαχειρίζονται σωστά τις εργασίες μίας ξενοδοχειακής μονάδας, ώστε κάθε στιγμή να γνωρίζουν τη θέση κάθε στοιχείου (λογαριασμού) Ενεργητικού, Παθητικού και της καθαρής θέσης μονάδας, το σύνολο των δαπανών με το οποίο επιβαρύνεται για κάθε εμπόρευμα η επιχείρηση, της οικονομικής θέσης της επιχείρησης κάθε στιγμή. Επίσης, οι καταρτιζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν το συνολικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) σε όσο το δυνατόν βραχύτερα διαστήματα, τα απαραίτητα στοιχεία για την κατάρτιση του προγράμματος δράσης της επιχείρησης, τα στοιχεία ενός ενιαίου διαχειριστικού ελέγχου του ταμείου, της αποθήκης κλπ. Ακόμα, στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι γνώσεις ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν πρακτικά συστήματα για τον έλεγχο των καταναλώσεων και την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων. Ο σωστός προσδιορισμός των τιμών κόστους, όπως διδάσκεται με το παραπάνω μάθημα, 45 θα δώσει στους καταρτιζόμενους την ευκαιρία να μάθουν να χαράσσουν ρεαλιστική πολιτική τιμών πώλησης των προϊόντων και να ελέγχουν τη κατανάλωση, σαν μελλοντικά στελέχη των επιχειρήσεων.)
Εκτός από την ειδικότητα αυτή, υπάρχουν άλλα προγράμματα κατάρτισης πιο «σύντομα» στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης;
Στην Taste Academy υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ταχύρρυθμα προγράμματα που έχουν στόχο να συνδράμουν στο να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι νέες γνώσεις και δεξιότητες, να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες και να βελτιώσουν τις ικανότητες τους. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε εργαζόμενους και στελέχη επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας, σε σπουδαστές και απόφοιτους σχολών τουριστικών επαγγελμάτων και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς επίσης και σε όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν και να ανανεώσουν τις γνώσεις τους σε διάφορα θεματικά αντικείμενα όπως:
Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική, Οινολογία, Εξυπηρέτησης πελατών, Hotel Management, Guest Relations, Restaurant Service, Bartender, Βarista, Reception, Housekeeping, Banquet Management και άλλα.